December 19, 2019

Pionierswerk met endoscopische rugchirurgie door Dr. Karel Willems

Hernia’s chirurgisch aanpakken via een kijkoperatie? Dr. Karel Willems is een van de pioniers voor de innovatieve techniek in ons land. “De techniek heeft voordelen voor de patiënt, maar brengt uiteraard ook een belangrijke leercurve mee voor de chirurg.”

Tijdens zijn opleiding als orthopedisch chirurg aan de KU Leuven groeide de interesse voor rugchirurgie bij dr. Willems. Hij schaafde zijn kennis en technieken onder meer bij tijdens een opleidingsjaar in Nijmegen. Hij voert al vele jaren elleboog- en schouderoperaties endoscopisch uit. Nu breidt hij de techniek uit naar het opereren van hernia’s.

STERKE OPMARS WERELDWIJD

De eerste grondvesten van de endoscopische rugchirurgie voeren ons terug naar de jaren 70. Professor Kambin in Teheran wilde hernia’s percutaan wegnemen via de zijkant van de wervel. Daar biedt de zogenaamde Kambin-driehoek een veilige benadering van de hernia. Toen de lichtvezelcamera’s ontwikkeld werden, was er een manier om die ingreep met visuele ondersteuning uit te voeren. “De afgelopen vijf jaar zijn er veel materialen ontwikkeld om de ingreep veiliger uit te voeren”, vertelt dr. Willems. “Als gevolg is er wereldwijd meer aandacht voor de kijkoperaties bij rugchirurgie. Dat merk je onder meer aan de explosie van artikelen die over dit onderwerp verschijnen op PubMed. In Azië en Amerika is de techniek al langer vrij courant. In de Benelux beginnen we nu bij te benen. In België zijn er slechts een tweetal andere chirurgen gestart met het endoscopisch verwijderen van hernia’s. Die achterstand hier is onder meer te wijten aan de afwezigheid van de  terugbetaling voor de gebruikte materialen. AZ Delta doet een grote inspanning om ons proefproject op een correcte manier te financieren.”

“Uit onderzoek blijkt dat er veel minder weefselvorming optreedt bij de endoscopische benadering.”

"Na verloop van tijd zullen we ook complexere hernia’s en eventueel andere rugaandoeningen behandelen via een kijkoperatie.”

VEEL MINDER WEEFSELSCHADE

Een kijkoperatie betekent een kleinere incisie waardoor er minder weefselschade is. "Al is dat zeker niet het grootste voordeel van de nieuwe techniek. Uit onderzoek blijkt dat er veel minder littekenweefsel optreedt bij de endoscopische benadering”, licht de orthopedist toe. “Dat is deels dankzij het spoeleffect. Tijdens de ingreep is er een constante waterstroom in het operatiegebied. Resultaat: een vlotter herstel en vooral een kleiner risico op zenuwpijn achteraf.”

Feit blijft weliswaar dat slechts een klein percentage van de hernia’s een operatie nodig heeft en perfect via rugschool en kinesitherapie geneest. De complexe anatomie en biomechanica  van de wervelkolom  maakt dat de succescijfers bij rugchirurgie een pak lager liggen dan pakweg bij een knie of een heup. Zowel de overheid als het ziekenhuis zoeken daarom voortdurend naar minder invasieve technieken. "De endoscopische benadering is daar een typevoorbeeld van. Het is en blijft een technisch moeilijke ingreep. Dankzij mijn ervaring met complexe schouderchirurgie heb ik wel een stapje voor. Ik volgde buitenlandse cursussen en oefende de endoscopische techniek op kadavers. Nu beginnen we met de endoscopische chirurgie bij zichtbare, goed toegankelijke hernia’s. Na verloop van tijd zullen we ook complexere hernia’s en eventueel andere rugaandoeningen behandelen via een kijkoperatie”, besluit Karel Willems.

Pionierswerk met endoscopische rugchirurgie door Dr. Karel Willems
Pionierswerk met endoscopische rugchirurgie door Dr. Karel Willems