Anatomie

De anatomie van de rug

Vanuit de hersenen loopt ons ruggenmerg als een buis naar ons staartbeen, beschermd door een beenderige koker, namelijk 24 wervels. Vanuit het ruggenmerg lopen zenuwen naar de armen ter hoogte van de halswervels en naar de benen ter hoogte van de lendenwervels.

Dankzij tussenwervelschijven en kleine gewrichtjes achteraan (facetgewrichten) is de wervelkolom geen stijve, beenderige buis maar 24 schakels die in alle richtingen kunnen bewegen. Verder wordt het wervelkanaal van boven naar beneden op ieder niveau gevormd door de wervelbogen, die vastzitten aan de wervellichamen, en die aan de achterkant uitlopen in een uitsteeksel (het doornuitsteeksel) dat midden op de rug kan worden gevoeld (de "ruggengraat").Bovendien worden de wervelbogen met elkaar verbonden door elastische banden, de gele ligamenten, die het wervelkanaal van binnen bekleden.

Er zijn 7 halswervels die met behulp van tussenwervelschijven en bandstructuren met elkaar verbonden zijn.

Het onderste gedeelte van de rug bestaat uit 5 lendenwervels die met behulp van tussenwervelschijven en bandstructuren met elkaar verbonden zijn.

Video: anatomie cervicale wervelzuil

Deze content werd geschreven door : Dr. Arne Decramer, Dr. Yves Devlies, Dr. Lieven Missinne, Dr. Jan Van OostDr. Karel Willems

Meer info over aandoeningen van de Wervelzuil - Ischialgie - Brachialgie - Stenose