Brachialgie of uitstralende pijn in de arm vanuit de hals

Uitstralende pijn van hals naar arm - brachialgie

Conservatieve therapie

Eerst zal gepoogd worden met pijnstillers, rust en eventueel tracties en manuele therapie om de pijn en uitstraling te behandelen. Indien dit onvoldoende helpt kan een epidurale infiltratie gegeven worden, dit is een inspuiting met ontstekingsremmers in het ruggenmergkanaal.

Wanneer een cervicale fusie?

Wanneer er sprake is van slijtage van één of meerdere tussenwervelschijven door artrose of een ongeval lijdt dit tot nekpijn. Doordat de zenuw die vertrekt uit het ruggenmerg naar de arm te weinig ruimte heeft door botwoekering of discushernia hebben we uitstralende pijn in de armen. Om de nekpijnklachten te verminderen of zelfs weg te nemen, wordt de versleten tussenwervelschijf verwijderd en voor de armpijn de zenuwen die vertrekken uit de hals vrijgelegd. In de plaats van de tussenwervelschijf wordt dan een kooi ingebracht opgevuld met eigen bot, vervolgens worden de wervellichamen vastgezet met een plaat en schroeven. Het verlies van 1 scharnier wordt opgevangen en overgenomen door de aanliggende scharnieren.

 

Techniek cervicale fusie 

Om bij de wervels van de nek te komen wordt aan de linker voorzijde van de hals een 4 cm snede gemaakt, in de richting van de huidrimpels. De slokdarm en luchtpijp worden aan de ene zijde geschoven, de grote halsslagaders naar de andere zijde. De halswervelkolom wordt vrijgelegd op de plaats waar de tussenwervelschijf versleten is. Vervolgens wordt de versleten tussenwervelschijf verwijderd. Zorgvuldig worden de zenuwen op het geopereerde niveau volledig vrij gemaakt en wordt de hernia of botwoekeringen weggenomen. Tussen de wervellichamen brengen we nu de kooi opgevuld met bot vanuit de bekkenkam of met kunstbot Aan de voorzijde wordt dan een plaatje met vier schroeven geplaatst als bijkomende fixatie. Tijdens de operatie controleert de chirurg voortdurend de positionering van de kooi en de plaat met schroeven. In de wonde in de hals wordt soms een redon gelegd om overtollig bloed af te kunnen voeren.

Deze content werd geschreven door : Dr. Arne Decramer, Dr. Yves Devlies, Dr. Lieven MissinneDr. Jan Van OostDr. Karel Willems

Meer info over aandoeningen van de Wervelzuil - Ischialgie - Brachialgie - Stenose