Duimbasis Rhizartrose

Wat is Duimbasis Rhizartrose?

De grijpfunctie tussen duim en wijsvinger is essentieel in het dagelijks leven. Gezien de forse krachten en het veelvuldig gebruik is dit gewricht sneller gevoelig aan kraakbeenverlies of arthrose. Hierbij ontstaan pijnklachten, opzetting en een krakend gevoel ter hoogte van de duimbasis. Vaak gepaard gaande met een bemoeilijkte souplesse van de duim en een contractuur tussen 1e en 2e straal. Initieel wordt geopteerd voor een infiltratie met verdoving en cortisone in dit gewricht en dit onder RX controle in de operatiezaal. Tevens wordt een nachtrust spalkje voorzien type vlinderspalk op maat.

Indien onvoldoende beterschap naar klachten toe wordt bij een arthrose enkel ter hoogte van het carpometacarpaal gewricht een prothese voorgesteld (CMC I arthroplastie). Indien de arthrose reeds is verdergezet rondom rond dan wordt een trapezectomie met interpositie van de flexor carpi radialis pees voorzien (volgens Burton-Pellegrini). Een arthroplastie of prothese vervangt het originele zadelgewricht door een kogelgewricht, vrij vergelijkbaar met een mini-heupprothese (kom-kopje-steel).

Bij een Burton-Pellegrini ingreep verwijdert men het trapezium beentje thv de duimbasis.

 

Het ligament tussen de 1e en 2e metacarpaal wordt hersteld en alwaar het verwijderde beentje zich bevond wordt (een deel van) de flexor carpi radialis pees geplaatst als interponaat. Beide ingrepen vergen 4 weken immobilisatie met gips of vlinderspalk. 1nacht opname wordt voorzien. Locoregionale plexus of algemene anesthesie zijn beide mogelijk. De revalidatie periode neemt 2-3 maand in beslag afhankelijk van de te verwachten belasting.

Deze content werd geschreven door : Dr. Arne DecramerDr. Stijn Muermans, Dr. Jan Noyez, Dr. Karel Willems

Meer info over aandoeningen van de Hand - Pols - Carpal Tunnel Syndroom - Duimoperatie