Dysplasie

Wat is heupdysplasie? 

 

Heupdysplasie is het resultaat van een groeistoornis waarbij een onvoldoende bedekking van de heupkop door de heupkom heeft plaats gevonden. Hierdoor is het gewichtsdragend gedeelte van het heupgewricht kleiner dan bij de normale bevolking. Hierdoor ontstaat een relatieve overdruk waardoor een versnelde slijtage van het kraakbeen plaatsvind.  De klachten uiten zich door pijn in de lies of aan de buitenzijde van het bovenbeen uitgelokt door bruuske bewegingen of ontstaan tijdens of na het sporten.

Behandeling


 

Heupdysplasie kan in een vroeg stadium behandeld worden door een peri-acetabulaire osteotomie. Dit kan enkel indien er nog een goede bewegelijkheid is van het gewricht, is de heupkop niet is afgeplat en er nog geen tekenen van artrose zichtbaar zijn op een röntgen opname. Bij deze procedure wordt de heupkom losgemaakt van het bekken en rond de heupkop gedraaid en opnieuw vast gezet. Deze procedure wordt uitgevoerd de pijnklachten te verminderen, de druk op het kraakbeen beter te verdelen en zo vroegtijdige artrose tegen te gaan. Let wel dit is een ingrijpende procedure die een revalidatie van een 3 tot 6 maand vraagt. In een vergevorderd stadium, dit wil zeggen met aanwezigheid van uitgesproken artrose, is de eindbehandeling een totale heupprothese.

Deze content werd geschreven door : Dr. Yves DevliesDr. Pieter-Jan De Roo, Dr. Paul Gunst, Dr. Jan Noyez, Dr. Luc Van den Daelen, Dr. Jan Van OostDr. Philip Winnock de Grave

Meer info over aandoeningen van de Heup - Heupprothese - Kijkoperatie