Oorzaken pijn aan de heup

Oorzaken pijn aan de heup

Pijn rondom het heupgewricht kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gerefereerde of uitstralingspijn aanwezig zijn afkomstig van de onderrug, spieren en slijmbeurzen rondom het heupgewricht of de pijn is afkomstig uit het heupgewricht zelf.

Zaken waar uw arts rekening mee zal houden in functie van de diagnose:

  • de duur van de pijn,
  • hoe is ze begonnen,
  • is er nachtelijke pijn of pijn bij rusten,
  • neemt de pijn toe bij belasten,
  • is de wandelafstand afgenomen,
  • kan men nog vlot rechtkomen uit een lage stoel of uit de wagen,
  • straalt de pijn uit tot onder de knie.

Liespijn kan afkomstig zijn uit het heupgewricht. Pijn aan de buitenzijde van het bovenbeen kan verschillende oorzaken hebben. Er dient dan ook te worden nagegaan of de pijn afkomstig is uit het heupgewricht, ontstaan is ten gevolge van spier/pees of slijmbeurs aandoeningen of zijn oorsprong vindt in de onderrug. Uw arts zal dit doen aan de hand van een klinisch onderzoek en een aantal technische onderzoeken. Paresthesieën of tintelingen in het been zijn in een meerderheid van de gevallen te wijten aan problemen ter hoogte van de onderrug. Ook pijn die uitstraalt tot onder de knie vindt meestal zijn oorsprong in de onderrug.

Bewegingsbeperking van het heupgewricht uit zich in een verminderde wandelafstand, moeilijker in- en uit een lage stoel of de wagen komen en problemen ondervinden bij het aantrekken van kousen en schoenen. Deze klachten vinden vaak hun oorsprong in artrose (slijtage) van het heupgewricht. Manken kan ten gevolge van slijtage van het heupgewricht ontstaan of ten gevolge van een ontsteking of scheur van de bilspieren. Een pijnlijke, hoorbare of zichtbare klik ontstaat in de meerderheid van de gevallen ten gevolge van een pees die verspringt over een botuitsteeksel. Het ‘klikken’ komt vaak voor bij beweging en kan soms worden uitgelokt.

Het is belangrijk dat u goed kan aangeven wanneer, waar en bij welke bewegingen u last ondervindt.

Deze content werd geschreven door : Dr. Yves Devlies, Dr. Pieter-Jan De Roo, Dr. Paul Gunst, Dr. Jan Noyez, Dr. Luc Van den Daelen, Dr. Jan Van Oost, Dr. Philip Winnock de Grave

Meer info over aandoeningen van de Heup - Heupprothese - Kijkoperatie