Klikkende heup of snapping hip

Wat is coxa saltans of snapping hip?

 


 

Coxa saltans of snapping hip of een klikkende heup is een aandoening waarbij rond het heupgewricht een zichtbare of hoorbare klik kan geproduceerd worden. Er bestaan 2 soorten: een uitwendige klik en inwendige klik. Beide vormen kunnen met een pijnscheut gepaard gaan. Een uitwendig klik of external snapping hip (coxa saltans externa(1)) wordt veroorzaakt door het verspringen van het peesblad van de tensor fascia lata over de grote trochanter. Deze klik is vooral zichtbaar aan de buitenzijde van het bovenbeen. Vaak wordt dit gevoel omschreven als het gevoel dat ze hun heup kunnen luxeren (uit de kom halen) hoewel deze aandoening volledig losstaat van het heupgewricht. Een inwendige klik of internal snapping (coxa saltans interna (2)) is vooral hoorbaar en wordt veroorzaakt door het verspringen van de iliopsoaspees over een botuitsteeksel van het bekken of van de femurkop.  De last hierbij situeert zich in de lies.


Behandeling van een klikkende heup of snapping hip

De behandeling van een snapping hip of klikkende heup is in de eerste plaats conservatief met veel aandacht voor kinesitherapie. Met uw kinesist wordt vooral aandacht geschonken aan het stretchen van de oorzakelijke spier, hetzij de tensor fascia lata, hetzij de iliopsoas. Dit kan gecombineerd worden met een lokale infiltratie met een kleine hoeveelheid cortisone al dan niet onder echografie. Bij falen van de conservatieve behandeling kan een (kijk)operatie soelaas brengen. Bij external snapping hip wordt het peesblad van de tensor fascia lata ruitvormig ingesneden om de druk weg te nemen. Bij internal snapping wordt de pees van iliopsoas spier verlengd om de druk op te heffen.

Deze content werd geschreven door : Dr. Yves DevliesDr. Pieter-Jan De Roo, Dr. Paul Gunst, Dr. Jan Noyez, Dr. Luc Van den Daelen, Dr. Jan Van OostDr. Philip Winnock de Grave

Meer info over aandoeningen van de Heup - Heupprothese - Kijkoperatie