Kraakbeenletsel in de knie - Behandeling en operatie
Waarvoor dient kraakbeen?
Het kraakbeen in de knie zorgt voor schokdemping en vermindert de krachten die doorgegeven worden aan het bot. Intact kraakbeen is ook heel glad waardoor de gewrichtsoppervlakken met weinig frictie over elkaar kunnen glijden en de knie soepel kan bewegen. Een kraakbeenletsel kan ontstaan door een plots trauma (ongeval), herhaald microtrauma (overbelasting) of degeneratie (slijtage). De typische klachten hierbij zijn pijn bij belasting en crepitaties, het ervaren van een soort schuren in de knie. Vaak is er ook een intermittente, reactieve zwelling. Een instabiel gevoel kan ook aanwezig zijn. Als het losgekomen stukje kraakbeen rondzwerft in de knie kan dit blokkages veroorzaken. Om de diagnose van een focaal kraakbeenletsel te bevestigen wordt een NMR-scan of artroCT-scan gemaakt.
Behandeling kraakbeenletsel
De behandeling van acute kraakbeenletsels is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt, de grootte van het letsel en de locatie. Conservatieve behandeling met medicatie, inspuitingen en/of brace kunnen in vele gevallen soelaas bieden. Er zijn verschillend operatieve procedures voorhanden om kraakbeenletsels te herstellen (microfractuur, kraakbeentransplantatie, AMIC, OATS, mozaiekplastie,…). De beslissing om tot een bepaalde procedure over te gaan hangt voornamelijk af van het type letsels. Zie ook kraakbeenherstel voor meer uitleg over de verschillende procedures. Bij langdurige overbelasting (zware belasting, overgewicht, asafwijkingen) zal het globale kraakbeen sneller in kwaliteit afnemen en verdunnen. Ook bij het ouder worden neemt de kwaliteit van kraakbeen af en kan gemakkelijker slijtage van het kraakbeen ontstaan en dus artrose. Deze afwijkingen zijn vaak reeds op een staande RX-opname te zien. Globale kraakbeenverdunning kan niet met een kijkoperatie behandeld worden. Een niet-heelkundige behandeling geniet hier vaak de voorkeur met een aanpassing van de activiteit, spierversterking en zonodig gewichtsreductie. In meer uitgesproken gevallen kan er voor gekozen worden om de belasting op het verdunde kraakbeen te verminderen door een osteotomie uit te voeren.
Herstel kraakbeenletsel
Er bestaan verschillende technieken om kraakbeenletsels te behandelen. De meest frequent gebruikte zijn microfractuur, kraakbeenceltransplantie (autologe chondrocyten implantatie, ACI, MACI), mozaiekplastie, AMIC (autologe matrix geïnduceerde chondrogenese), OATS (osteochondrale autologe transplantatie systeem), kraakbeen scaffolds (Maioregen, GelrinC) . Bovendien worden er constant nieuwe technieken ontwikkeld waarvan een aantal alleen nog in studie verband beschikbaar zijn. Spreek erover met uw arts.
Op basis van het type, de locatie en de grootte van het kraakbeenletsel wordt de meest doeltreffende techniek gekozen. De operatie kan via kijkoperatie gebeuren maar moet ook soms via een klassieke incisie gebeuren. En dit in 1 of 2 tijden. Na de operatie volgt geen intensieve maar wel een vrij lange revalidatie. Omdat het nieuwe kraakbeen de tijd nodig heeft om te groeien mag de knie slechts heel progressief terug belast worden. Er wordt een specifiek kineschema meegegeven bij ontslag uit het ziekenhuis. Tijdens de eerste maanden van de revalidatie wordt een brace gedragen. De operatie gebeurt in dagziekenhuis of via een korte opname (1 nacht).
Video: Techniek microfractuur
Deze content werd geschreven door : Dr. Paul Gunst, Dr. Thomas Luyckx, Dr. Lieven Missinne, Dr. Jan Noyez, Dr. Peter Stuer, Dr. Alexander Ryckaert, Dr. Luc Van den Daelen, Dr. Philip Winnock de Grave