Gewrichtsband

Wat zijn gewrichtsbanden?

In de knie bevinden zich 2 kruisbanden en 2 gewrichtsbanden of collaterale banden. Ze verbinden allen het dijbeen met het scheenbeen of kuitbeen en zorgen voor stabiliteit van de knie. Aan de binnenzijde en buitenzijde van de knie hebben we de gewrichtsbanden of collaterale banden. Aan de binnenzijde ligt de mediale gewrichtsband  (MCL). Aan de buitenzijde de laterale gewrichtsband (LCL), een zeer sterk ligament die vasthecht op de kop van het kuitbeen. Als een gewrichtsband gescheurd of geraakt is ontstaat een hevige, vaak lokale pijn alsook instabiliteit. De instabiliteit komt vaak pas na verloop van tijd tot uiting. De meeste letsels treden op ter hoogte van de voorste kruisband en de mediale gewichtsband. Een mediale gewrichtsbandscheur ontstaat nadat de knie een ‘valgiserende’ beweging gemaakt heeft: een beweging waarbij de knie of het volledige been in X-positie gedwongen wordt. Dit meestal door een distorsie of doorzakking van de knie, of wanneer er een kracht op de buitenzijde van de knie inwerkt (aanrijding door auto, tackle in voetbal).

 

De mediale gewrichtsband geneest doorgaans spontaan binnen de 6 weken. Soms is een tijdelijke brace nodig om het genezingsproces te beschermen. In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn. De laterale gewrichtsband is een zeer sterke structuur en een geïsoleerde scheur ervan komt dan ook heel zelden voor. Als er letsels optreden, dan is dit meestal in combinatie met een letsel van de achterste kruisband. Indien dit het geval is, dan is een operatie meestal aangewezen.

Deze content werd geschreven door : Dr. Paul Gunst, Dr. Thomas LuyckxDr. Lieven Missinne, Dr. Jan Noyez, Dr. Peter StuerDr. Alexander Ryckaert, Dr. Luc Van den Daelen, Dr. Philip Winnock de Grave

Meer info over aandoeningen van de Knie - Knieprothese - Meniscus - Kruisband