Hallux rigidus of artrose van de grote teen - Operatie

Wat is Hallux Rigidus?

Hallux_rigidus 

De naam hallux rigidus komt van het Latijn, waarbij hallux betekent ‘grote teen’ en rigidus betekent dat de teen rigide of stijf wordt. Hallux rigidus is in feite een vorm van artrose (afslijten van het kraakbeen in het MTP-gewricht van de grote teen). Zoals artrose is hallux rigidus of MTP I-artrose een progressieve aandoening, waarbij de mobiliteit van de teen over verloop van tijd vermindert. In eerste instantie is de mobiliteit ietwat beperkt, doch naarmate het probleem vordert wordt de mobiliteit van het MTP-gewricht beperkter totdat in feite de teen volledig rigide voorkomt.

De oorzaak

Erfelijke belasting als gevolg van een voettype dat gemakkelijker aanleiding geeft tot deze afwijking. Aandoeningen zoals reumatoide arthritis of jicht.

Klachten

Pijn en stijfheid in de grote teen tijdens het lopen, wandelen. Zwelling, inflammatie rondom het MTP-gewricht. Vermoeidheidsgevoel in de teen. Toenemende pijn, zelfs bij rust. Moeilijkheden om gewoon schoeisel te dragen. In ernstige gevallen mankende gang.

De diagnose

Hoe sneller de conditie kan herkend worden, hoe gemakkelijker te behandelen. Indien één van de symptomen zoals hierboven beschreven voorkomt, is het geraadzaam uw huisarts of specialist te contacteren. Hierbij zal de voet door de huisarts of specialist onderzocht worden, met meestal een aanvullende radiografie. In sommige gevallen wordt eveneens een biochemie afgenomen.

De behandeling

Niet chirurgische behandeling

Indien de aandoening vroeger erkend wordt, kan een niet chirurgische behandeling succesvol zijn, in die mate dat chirurgie soms volledig kan vermeden worden. De behandelingsmogelijkheden voor een milde vorm van hallux rigidus kunnen bestaan uit:

  • Aanpassen van een steunzool met afrol in de voorvoet, zodat de grote teen minder belast wordt.
  • Aanpassen van het schoeisel, waarbij er een voldoende grote teenbox aanwezig is.
  • Medicatie: analgetica of niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen.
  • Injecties: zeer zeldzaam kan een corticoidinfiltratie gebeuren, doch dit draagt zeker niet onze voorkeur.
  • Behandeling van een onderliggende pathologie zoals bijvoorbeeld jicht.

Chirurgische behandeling:

In sommige gevallen kan alleen een operatief ingrijpen de symptomen als gevolg van hallux rigidus doen verdwijnen. Hierbij zijn er twee grote groepen chirurgische ingrepen mogelijk:

Gewrichtssparende chirurgie:

Hierbij wordt het gewricht als het ware proper gemaakt (cheilectomie). Deze procedures zijn zo gemaakt dat ze het normaal alignement en de normale functie van het gewricht behouden en herstellen en de pijn doen verdwijnen.

Procedure waarbij het gewricht niet kan worden bewaard :

  • Bij een artrodese wordt het gewricht vastgezet in een bepaalde positie, die ervoor zorgt dat de pijn volledig verdwijnt en een normaal gangpatroon nog kan worden behouden, dit mits het preoperatief afspreken met de chirurg om een bepaalde hakhoogte niet te overschrijden.             

Deze content werd geschreven door : Dr. Stijn MuermansDr. Mark van DijkDr. Jan Van Oost                                        

Meer info over aandoeningen van de Voet - Enkel - Hallux Valgus - Pees - Operatie