Bunionette van de kleine teen - Operatie

Wat is een bunionette?

Een bunionette is een bult bij het begin van de kleine teen. Soms gaat dit samen met een ontsteking van de slijmbeurs op de plek van de bult. Een slijmbeurs is een kleine, met vocht gevulde holte onder de huid. De kleine teen kan bij een bunionette meestal wel helemaal normaal bewegen, en het gevoel en de doorbloeding van de teen zijn ook normaal. Bij een bunionette staat het kopje van het buitenste middenvoetsbeentje, dat is het voetbotje achter de kleine teen, wat teveel naar buiten. Hierdoor komt er een bult aan de buitenkant van de voet. Er zijn verschillende manieren waarop het kopje van het middenvoetsbeentje naar buiten kan staan.

.

Een bunionette ontstaat door druk op de zijkant van de voet. De bunionette heet ook wel kleermakers-bunion omdat kleermakers deze aandoening vroeger vaak hadden. Kleermakers zaten destijds tijdens hun werk met gekruiste benen op de grond in 'kleermakerszit' en door de druk aan de zijkant van de voet ontstond de bunionette. Tegenwoordig is de oorzaak van een pijnlijke bunionette vaak de combinatie van (erfelijke) aanleg en het dragen van te smalle schoenen. Als uw schoen de hele tijd op dezelfde plaats drukt, wordt dit op den duur steeds pijnlijker.Oorzaak

Klachten

De bult wrijft tegen de zijkant van de schoen, dit is pijnlijk. Ook de slijmbeursontsteking op de plaats van de bult kan zeer pijnlijk zijn. De pijn is het ergst bij het dragen van schoenen. Wanneer de bult groot is, kan het moeilijk zijn om passend schoeisel te vinden.

Diagnose

De diagnose kan meestal klinisch worden gesteld. Om een onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende vormen is een radiografie (Rx) aangewezen.

Behandelingsmogelijkheden

Er bestaan zowel operatieve als niet-operatieve mogelijkheden om het probleem aan te pakken.

Niet operatief:

Bij de niet-operatieve behandeling wordt uw schoen aangepast of u krijgt een hulpmiddel waardoor u lekkerder loopt. Een niet-operatieve behandeling is de beste keuze wanneer de bunionette nog niet veel pijn doet en u nog makkelijk schoenen kunt dragen. Ook bij een erge bunionette zijn niet-operatieve behandelingen mogelijk. Hieronder leest u verschillende mogelijkheden.

  • Schoenadvies: lage hakken, brede schoenen, soepel leer
  • Schoen lokaal oprekken
  • Therapiezool: vooral in combinatie met een spreidvoet
  • Therapiekousen
  • Gel-laag
  • Vilt


Soms zal een operatie nodig zijn om de klachten te verminderen. Een operatie moet alleen worden overwogen als de niet-operatieve behandeling is mislukt. Een bunionette wordt op verschillende manieren geopereerd. Welke operatie wordt uitgevoerd, hangt af van het type en de ernst van de bult.

  • Verwijderen stukje bot
  • Verschuiven kopje van het middenvoetsbeentje
  • Doorzagen deel van het middenvoetsbeentje

In sommige gevallen kan deze ingreep percutaan gebeuren dat wil zeggen met een kleine steekincisie wordt de correctie bekomen.

Deze content werd geschreven door : Dr. Stijn MuermansDr. Mark van DijkDr. Jan Van Oost

Meer info over aandoeningen van de Voet - Enkel - Hallux Valgus - Pees - Operatie