Morton neurinoom of verdikking van zenuw van teen
Wat is een Morton neurinoom?
Een Mortons neuroom is een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen. Deze zenuw loopt tussen de middenvoetsbeentjes door naar de tenen. Het Mortons neuroom zit meestal in de zenuw tussen de 3e en 4e teen (geteld vanaf de grote teen). De zwelling en verdikking van de zenuw, welke leiden tot een neurinoom, zijn het gevolg van compressie en irritatie van de zenuw.
De oorzaak
Het is niet helemaal duidelijk hoe deze zenuwverdikking precies ontstaat. Waarschijnlijk ontstaat het wanneer de zenuw steeds opnieuw een beetje beschadigd wordt, bijvoorbeeld doordat hij even klem zit tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Dit kan gebeuren bij het dragen van te nauwe schoenen. Een doorgezakte voet kan ook extra druk op de zenuwtjes geven.
De risicofactoren zijn:
- Het dragen van nauwe schoenen of hoge hakken;
- Sporten die veel van de voeten vragen zoals hardlopen;
- Sporten waarbij men nauwe schoenen draagt, zoals klimmen, schaatsen en skiën;
- Voetvormafwijkingen zoals een scheve grote teen (hallux valgus), hamertenen, doorgezakte Voorvoet, platvoeten en hypermobiliteit van de gewrichten;
- Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Klachten Morton neurinoom
- Tintelingen, branderig gevoel, gevoelloosheid in de tip van de tenen
- Pijn
- Gevoel van zwelling in de voetonderzijde
In eerste instantie zullen de symptomen mild zijn en alleen optreden bij het dragen van nauwe schoenen. Nadien kunnen de klachten blijven bestaan, zelfs zonder het dragen van schoeisel.
Diagnose
Indien één van de symptomen aanwezig is, wordt best de huisarts of de orthopedisch chirurg gecontacteerd. Via klinisch onderzoek zal men proberen de symptomen te reproduceren. Technische onderzoeken zoals echografie en NMR kunnen de diagnose bevestigen.
De behandeling
1. Niet chirurgische behandeling:
- Steunzolen: Er kan een therapiezool gemaakt worden waarmee er geen druk meer komt op het neuroom van Morton. Hierdoor verminderen de klachten en wanneer de klachten niet chronisch zijn kan een therapiezool voor herstel zorgen. Herstel van een neuroom gaat langzaam. Ervaring leert dat een neuroom met de juiste therapiezool kan herstellen met een snelheid van 1 mm per jaar. Neuromen die klachten geven zijn meestal 5 mm of dikker in doorsnede. Volledig herstel duurt dus minstens een paar jaar. Bij een dik neuroom is een dikke therapiezool nodig, omdat een diep gat in de therapiezool gemaakt moet worden om het neuroom drukvrij te leggen. Hiermee moet u rekening houden bij uw schoenkeuze; om een goed effect te bereiken, moet u een schoen hebben die breed genoeg is en een uitneembare binnenzool heeft, en geen hoge hak.
- Schoenadvies: Omdat het neuroom tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes ligt, 'plopt' deze er tussenuit als de voet samengeknepen wordt. Het neuroom ligt dan als het ware onder uw voet en bij elke stap die u zet, trapt u erop. Daarom moet de schoen in de breedte bij de bal van de voet voldoende ruimte bieden. U kunt hiervoor 'natuurvorm' schoenen aanschaffen met uitneembare binnenzool, zodat er ruimte is voor uw therapiezool. Het is extra belangrijk dat u zich in een schoenenwinkel goed laat adviseren.
- Ontstekingsremmers: deze dienen om een ervoor om zowel de pijn te verminderen als de lokale ontsteking tegen te gaan. Deze mogen wel slechts tijdelijk genomen worden.
- Infiltratie: In sommige gevallen kan een injectie met een corticosteroïden (dit is bijnierschorshormoon) de prikkeling in het zenuwtje verminderen. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend. Zo’n injectie kan twee, maximaal drie maal gegeven worden. Het nadeel van een injectie is dat het onderhuids vetweefsel erg dun kan worden door de cortisone. De injectie geeft een goede, maar vaak een tijdelijke klachtenverminderin
2. Chirurgische behandeling:
Hiertoe wordt slechts beslist indien niet operatieve behandelingen hebben gefaald.
Er zijn twee chirurgische mogelijkheden:
-
Verwijderen van het neurinoom: Soms is het niet mogelijk een zenuwsparende ingreep te doen. Bijvoorbeeld als de zenuw niet goed tussen de middenvoetsbeentjes te drukken valt. Dit is goed te beoordelen met een echo van de voet. Om het neurinoom te verwijderen, wordt een snee gemaakt aan de bovenzijde of onderzijde van de voet op de plaats van het neurinoom van Morton, tussen twee tenen in. Het neurinoom van Morton wordt verwijderd samen met een gezond stuk van de zenuwtakjes, dit om te voorkomen dat de verdikking (snel) terugkomt. Dan wordt de huid weer gesloten met een oplosbare hechting.
-
Vrijleggen van het neurinoom: Er wordt een kleine opening gemaakt aan de bovenzijde van de voet op de plaats van het neurinoom van Morton, tussen twee tenen in. Via deze kleine opening kan het bandje waaronder het neurinoom ligt, worden doorgesneden, zo krijgt het neurinoom meer ruimte. Het neurinoom blijft gewoon zitten bij deze methode. Alleen het bandje wordt doorgenomen. De ervaring leert dat het neurinoom hiermee de kans krijgt naar omhoog te bewegen als u gewicht op de voorvoet zet. Daarmee wordt de pijnlijke 'plop' die gevoeld wordt bij een neurinoom van Morton niet meer gevoeld (zie de bijgevoegde afbeeldingen).
Deze content werd geschreven door : Dr. Stijn Muermans, Dr. Mark van Dijk, Dr. Jan Van Oost